Rouw en verlies

Kinderen en jongeren rouwen ook, hoe klein ze ook zijn.

Tips

1 Rouw van kinderen lijkt grotendeels op rouw van volwassenen. Tot een jaar of twaalf is echter hun denkproces nog niet volledig ontwikkeld en snappen ze bepaalde dingen nog niet. Ook denken ze soms mede schuldig te zijn aan de ziekte of het overlijden omdat ze iets stouts gezegd, gedaan of gedacht hebben.
2 Kinderen hebben hun gevoelens minder onder controle dan volwassenen. Kinderen reageren soms erg explosief of ze kruipen in hun schulp kruipen en laten niet zien van wat hen bezighoudt. Ze houden daarbij vaak rekening met hun verdrietige ouders en willen onbewust hun eigen verdriet daar niet aan toevoegen. Ze zijn ook afhankelijk van de grote mensen om hen heen. Als die hen niet goed voorbereiden, informeren en betrekken dan weten kleine kinderen zelf ook niets terwijl ze sfeer goed aanvoelen.
3 Rouw bij kinderen is vaak zichtbaar via het gedrag. ‘Lastig’ gedrag is soms een uiting van verdriet, niet wetende hoe ze die chaos aan gevoelens op een andere manier moeten uiten.
4 Bij jongeren gaat het omgaan met het verlies samen met de taken die ze in de puberteit hebben: het zoeken van een eigen identiteit, zelfstandig worden, school- en loopbaankeuzen maken en voor de eerste keer een vaste en intieme relatie aangaan. Jongeren voelen zich onvoorbereid en verward door emoties en door hun gebrek aan ervaring. Jonge mensen zijn daarnaast, meer dan volwassenen, geneigd om het verdriet te vermijden en te ontkennen. Als dat lang aanhoudt kan het de verliesverwerking blokkeren en kunnen gedrags- en emotionele problemen nog lang daarna voorkomen.
5 Het is belangrijk om kinderen en jongeren in een rouwproces goed in de gaten te houden, aandacht te geven en ervoor te zorgen dat er vertrouwde anderen zijn die zowel de kinderen, de jongeren en de ouders kunnen ondersteunen zoals de leerkracht op school, een tante of oom of vrienden.
6 Wil je meer informatie over ziekte in het gezin, rouw en verlies bij kinderen en jongeren of gespecialiseerde hulp? Neem dan contact op.

Leestips