Driftbuien

Een driftbui bij kinderen kan kort zijn en 20 seconden duren, maar kan ook uren aanhouden. Er kan sprake zijn van huilen, gillen, schreeuwen, stampvoeten en ademinhouden. Het beste is om driftbuien zodra ze zich voordoen, meteen op een goede manier aan te pakken.

Tips

1 Zet dingen weg waar je kind niet aan mag komen, daardoor hoef je niet steeds Nee en Afblijven te zeggen.
2 Benoem door de dag heen wat je aan het doen bent en wat er gaat gebeuren. Zo weet je kind wat hij kan verwachten.
3 Stel een paar regels op die passen bij de leeftijd van je kind. Bouw bijv een vaste routine op rond eet- en slaaptijden.
4 Geef je kind iets te doen in situaties waarin hij zich vervelend zou kunnen gedragen.
5 Beslis eerst of een verzoek van je kind redelijk is, in plaats van automatisch Ja of Nee te zeggen. Blijf bij je voorgenomen besluit.
6 Als het niet tot onveilige situaties leidt, kun je een driftbui van een peuter jonger dan 2 jaar negeren. Dat betekent: niets zeggen en niet naar je kind kijken. Geef op geen enkele wijze aandacht aan je kind. Geef daarna een complimentje omdat hij weer rustig is. Bij oudere kinderen kun je een instructie geven: Mark, stop nu meteen met schreeuwen. Als je iets wilt hebben kun je het ook gewoon zeggen. Wanneer de driftbui aanhoudt, kun je kind een paar minuten apart te zetten of – afhankelijk van de situatie - zelf even de kamer uit te gaan.
7 Driftbuien in het openbaar maken het moeilijk om negeren of apart zetten te gebruiken. Zoek dan een rustige plek, zoals een bankje in het park of de auto en zeg je kind dat het rustig moet gaan zitten. Blijf erbij wachten (zonder te praten) totdat je kind ongeveer 30 seconden stil is. Zeg dan dat je blij bent dat hij weer rustig is en ga door met waar je mee bezig was. Wanneer dit geen succes heeft kun je besluiten naar huis te gaan en het later opnieuw te proberen.

Leestips