Zindelijkheid

De meeste kinderen worden tussen de 26 en 36 maanden overdag zindelijk. Het duurt vervolgens nog 6 tot 12 maanden extra voordat een kind ook ’s nachts zindelijk is. Meisjes worden over het algemeen iets eerder zindelijk dan jongens. Je mag van een kind verwachten dat het (overdag) zindelijk is met 5 jaar, omdat pas dan alle organen die een rol spelen bij de zindelijkheid volledig zijn uitgerijpt. Je kunt je kind begeleiden bij het zindelijk worden maar kijk goed naar je kind. Als het zindelijk maken niet goed loopt, wacht dan een paar weken en probeer het opnieuw.

Tips

1 Kijk goed naar je kind. Als je kind belangstelling begint te voor de wc of voelt dat hij moet plassen of poepen. Dat zijn de eerste tekenen dat je kind er aan toe is om zindelijk te worden. Start met de zindelijkheidstraining als jij er ook klaar voor bent.
2 Wees consequent, laat je kind elke dag op het potje of de wc zitten. Gebruik een potje of een kleine wc-bril. Praat met je kind over het potje, leg uit wat hij ermee kan doen en laat hem ermee spelen. Gebruik bij zindelijkheidstraining alleen ’s nachts luiers en overdag een onderbroekje. Luiers geven het idee dat het kind op elk moment mag plassen en poepen.
3 Dwing je kind niet om op het potje te zitten. Als je kind regelmatig op het potje zit en (rustig) wordt aangemoedigd, zal hij waarschijnlijk iets op het potje doen. Dwing je kind niet om op het potje te zitten.
4 Geef je kind een compliment voor elk succesje.
5 Blijf rustig als je kind het (per ongeluk) in zijn broek heeft gedaan. Benoem de stappen om op het potje te plassen.
6 Gebruik leuke boekjes om met je kind de stappen van het zindelijk worden door te nemen.

Leestips