Positief opvoeden

De vaardigheden om kinderen op te voeden leer je al doende, met vallen en opstaan. De grootste uitdaging is om kinderen op te voeden tot gezonde, evenwichtige personen in een warme en stabiele omgeving. Ben je benieuwd hoe consequent jij bent in de opvoeding? Doe de test op deze site. Heb je na het lezen en/of werken met deze tips nog vragen? Neem dan contact op.

Tips

1 Als je kind jou iets wil laten zien, stop dan waar je mee bezig bent en geef aandacht aan je kind. Het is belangrijk om vaak even tijd en gerichte aandacht aan je kind te besteden.
2 Geef je kind regelmatig een knuffel. De meeste kinderen vinden het fijn om aangeraakt en geknuffeld te worden.
3 Praat met je kind over dingen die het heeft meegemaakt en vertel je kind ook wat je zelf die dag hebt meegemaakt.
4 Prijs je kind vaak als het iets doet, dat voor jou voor herhaling vatbaar is, bijvoorbeeld: 'Wat goed dat je meteen doet wat ik vraag'.
5 Het ligt voor de hand, dat kinderen vervelend zijn als ze niets te doen hebben. Zorg voor voldoende en passend spelmateriaal voor binnen en voor buiten, bijvoorbeeld blokken, kleurpotloden, boeken, kleurboeken en verkleedkleren.
6 Leer je kind nieuwe vaardigheden door die zelf eerst voor te doen. Geef je kind dan de kans om het zelf te doen. Spreek bijvoorbeeld thuis op een beleefde manier met elkaar en stimuleer je kind ook om netjes te praten, bijvoorbeeld door 'alsjeblieft' of 'dankjewel' te zeggen en geef je kind een complimentje als het zijn best doet om dat ook te doen.
7 Stel duidelijke basisregels op met je gezinsleden. Maak je kind ook duidelijk wat de consequentie is als regels overtreden worden.
8 Als kinderen ongehoorzaam zijn, blijf dan rustig en geef duidelijk aan daarmee op te houden. Vertel ook wat je wel wilt, 'Stop met schreeuwen, praat rustig'. Geef een complimentje als ze dat ook doen. Als ze doorgaan, geef dan de consequentie, die daaraan vast zit en in verhouding is.
9 Stel realistische verwachtingen. Kinderen zijn van tijd tot tijd ongehoorzaam, verwacht niet dat een kind perfect is. En verwacht dat ook van jezelf als ouder niet!
10 Zorg goed voor jezelf. Als je goed voelt is het ook makkelijker om tegemoet te komen aan de behoeften van je kind.  Neem elke week genoeg tijd om je te ontspannen of leuke dingen te doen.

Leestips