Mindfulness

Mindfulness zoals we het woord de afgelopen jaren zijn gaan gebruiken, staat voor een kwaliteit van aandacht, een manier van omgaan met wat zich aandient. We stoppen met wat we aan het doen zijn en we kijken met een milde open aandacht naar dat wat er is. Het is een middenweg tussen de werkelijkheid negeren en er als in een maalstroom in meegesleept worden. Dat vraagt oefening. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mindfulness samenhangt met persoonlijk welbevinden en dat het te leren is. Maar hoe kan je dat leren? Voor de doehetzelvers: lees onderstaande tips. Soms is een beetje begeleiding fijn via bijv de mindfulness app of de engelstalige Headspace app. Liever samen oefenen? Kijk op de site van Mindfulness in Motion voor de eerstvolgende training. Voor kinderen en volwassnen.

Tips

1 Geef aandacht aan dat wat je doet. Kies voor vandaag een eenvoudige, overzichtelijke bezigheid uit: Tanden poetsen, Fietsen, Een kop thee drinken of je kind voorlezen. Besteed nu al je aandacht aan deze ene taak. Blijf met je aandacht bij de taak totdat deze afgrond is, dus zonder je te verliezen in gedachten en oordelen. Dwaal je af, merk het dan op, oordeel niet en breng je aandacht terug naar dat wat je doet. Geef jezelf een compliment dat je deze taak in volledige aandacht hebt volbracht!
2 Voel je adem en voel je lichaam. Als je straks je kind naar school hebt gebracht, even naar de supermarkt loopt, of als je op je werk zit: voel je lichaam van binnenuit. Voel je ademhaling. Waar zit je adem? Voel je voeten op de grond. Adem een keer dieper in en uit.
3 Teloefening: tel je ademhaling. Je begint vanaf 1 en je begint met het tellen van je ademhaling. Dit werkt hetzelfde als schaapjes tellen. Wanneer je merkt dat je aandacht vervlogen is, begin je gewoon weer opnieuw bij 1.
4 Je kunt een mindfulness training volgen. Daarin leer je verschillende oefeningen en kom je 8 keer in een groep bijeen. Thuis oefen je met je oefeningen en die bespreek je in de training. Je kunt ook online verschillende meditaties luisteren of gewoon gaan zitten en je adem volgen.
5 Meditatie is volgens Edel Maex heel eenvoudig. Het is gewoon gaan zitten en met je aandacht blijven bij wat er is. Wat je hoort hoor je, wat je ziet zie je, wat je voelt voel je, wat je denkt denk je. Wat er is, is er. Hou niets vast en hou niets af. Je kan er niet in leren en niet in vooruit gaan. Wat er is kan op ieder moment anders zijn. Je moet niets anders zijn dan wat je nu bent.

Leestips