Hooggevoeligheid

Tips voor meer balans met kinderen die hooggevoelig zijn

Tips

1 Wees begripvol naar je kind
2   Blijf dicht bij je eigen gevoel en handel daar ook naar. Elk kind is anders en behoeft dan ook een andere aanpak. Onthoudt goed, niemand is een volmaakte ouder.
3 Zorg ervoor dat je kind een eigen veilige omgeving heeft waarin het zich kan terugtrekken, waar het in rust kan bijkomen en alle emoties onbeperkt tot uiting kunnen komen. 
4 Stimuleer en motiveer je kind om dingen zelf te doen en complimenteer dit ook als het vooruitgang boekt. Begeleid je kind als het iets niet durft. Neem het mee aan je hand en doe het voor. Bijvoorbeeld de eerste aanraking met zand, houd je kind op de arm en laat aan je kind zien dat zand niet eng is maar juist leuk om mee te spelen.
5 Wees een open boek voor je kind. Haal ervaringen van jezelf erbij om op die manier duidelijk te maken dat jij daar ook mee gezeten hebt en dat je die situatie ook heel moeilijk vond. Geef vervolgens tips aan je kind hoe het de volgende keer met een soortgelijke situatie om zou kunnen gaan. Stel hierna ook de vraag hoe hij of zij hier zich dan bij zou voelen.
6  Ga een gesprek aan op school van je kind en vraag om begrip en de juiste begeleiding. Waak ervoor dat je kind weken lang elke morgen staat te huilen en niet meer naar school toe wilt.
7  Ga aan het eind van de dag even bij je kind in bed liggen en vraag naar de leuke en minder leuke dingen die er die dag zijn voorgevallen. Dit valt onder de noemer quality-time. Hierdoor kun je uitbarstingen door opgekropte frustraties en emoties een stapje voor zijn.
8 Als je kind zich moeilijk kan ontspannen en daardoor moeilijk in slaap kan komen kun je de voeten masseren voor het slapen gaan. Je zult versteld staan hoe rustig het al wordt tijdens de massage. Doe dit alleen als ze al helemaal klaar zijn voor de nacht en het liefst in hun eigen bed. Zorg er ook voor dat er alleen een nachtkast lampje brand dus geen felle lampen. 

Leestips