Echtscheiding

Kinderen gaan er vanuit dat hun ouders bij elkaar zijn. Een scheiding laat dan ook een blijvende indruk bij hen achter. Het is van belang dat je als ouder aandacht hebt voor de beleving van je kind, vóór tijdens en na een scheiding.

In de Gemeente Arnhem kunnen kinderen gratis deelnemen aan een KIESGroep.

Tips

1 Neem de tijd om goed te blijven luisteren. Reageer niet meteen met praktische oplossingen. Onderbreek het verhaal van je kind zo min mogelijk dan zal hij zich gehoord voelen. Geef je kind de tijd en de ruimte om te wennen aan de nieuwe situatie. Er moet ruimte zijn om boos of verdrietig te zijn over de scheiding. De omgeving kan de nodige steun bieden door je kind extra aandacht te geven als luisterend oor.
2 Benoem duidelijk naar je kind dat de scheiding een keus is van jullie als ouders. Veel kinderen hebben het gevoel dat zij de scheiding veroorzaakt hebben.
3 Geef duidelijk en helder antwoord op vragen. Door eerlijk antwoord te geven, geef je precies de informatie die je kind nodig heeft om de scheiding langzaam te gaan snappen.
4 Je kind hoopt dat jullie weer bij elkaar zullen komen. Wees duidelijk dat jullie niet meer samen zullen komen.
5 Laat je positief uit over de andere ouder. Let er op dat je kind niet kan meeluisteren als je tegen anderen negatieve uitlatingen over de andere ouder doet. Je kind moet zich vrij voelen om positieve verhalen te vertellen over de andere ouder. Wanneer dit niet mogelijk is loop je een groot risico dat je kind vroeg of laat gedragsproblemen krijgt. Je haalt de spanning na een scheiding weg als je kind van zowel zijn vader als moeder mag houden.
6 Communiceer niet met de andere ouder via je kind. Zorg er voor dat je een manier vindt waarop je samen tot afspraken kan komen. Zie elkaar als 'zakelijke partner'. Jullie blijven de vader en moeder van jullie kind. Je biedt je kind meer veiligheid als hij merkt dat jullie nog samenwerken.
7 Blijf in je rol als ouder. Je kind kan de neiging hebben om zich heel behulpzaam op te stellen of juist brutaler te zijn. Houdt de normaal geldende regels in acht. Laat merken dat je de situatie nog goed overziet en vertel dat hij zich geen zorgen hoeft te maken over jou.
8 Zorg goed voor jezelf. Een scheiding heeft een enorme impact op je leven. Om het goed vol te blijven houden is het van belang dat je tijd voor jezelf neemt om weer op te laden.

Leestips