ACT

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy is een op mindfulness gebaseerde gedragstherapie waarvan is aangetoond dat deze effectief is bij veel verschillende klachten en ACT is meer dan dat. Het is een manier van leven die je dichter bij jezelf brengt en bij datgene dat jij belangrijk vindt in je leven.  ACT werkt vanuit 6 processen:

Tips

1 Het nu. Aandacht voor dit moment betekent psychologisch aanwezig zijn: je bewust verbinden met wat hier op dit moment, nu gebeurt.
2 Defusie betekent je leren terugtrekken of je losmaken van onbehulpzame gedachten, zorgen en herinneringen. In plaats van verstrikt te raken in je gedachten leer je ze te laten komen en gaan. Je leert hoe je afstand neemt en je denken in de gaten houdt, zodat je effectief kunt reageren, in plaats van verstrikt te raken in je maalstroom.
3 Acceptatie betekent openheid en ruimte maken voor pijnlijke gevoelens en sensaties. Je leert de strijd met hen te laten vallen, ze de ruimte te geven en ze daar te laten zijn zonder dat je er helemaal overweldigd door raakt. Hoe meer je je hiervoor kunt openstellen, hoe gemakkelijker het is voor je gevoelens om te komen en gaan zonder je leeg te maken of tegen te houden.
4 Het observerende zelf is het deel van jou dat verantwoordelijk is voor bewustzijn en aandacht. Er zijn twee delen: het denkende zelf; het deel dat altijd denkt. Het deel dat verantwoordelijk is voor al je gedachten, overtuigingen, herinneringen, oordelen en fantasieën. En dan is er het observerende zelf; het deel van je geest dat in staat is om gewaar te zijn van wat je op elk moment denkt, voelt of doet. Zonder dit zou je die mindfulness vaardigheden niet kunnen ontwikkelen. En hoe meer je die mindfulness vaardigheden oefent, hoe meer je je bewust wordt van dit deel van je geest en je in staat bent om er toegang toe te hebben wanneer je het nodig hebt.
5 Waarden zijn datgene waar je wilt dat je leven over gaat, diep in je hart. Wat wil je doen met in jouw leven? Waar zou je graag aan herinnerd willen worden door de mensen waar je van houdt.
6 Betrokken actie betekent actie ondernemen op basis van je waarden, doen wat ertoe doet, zelfs als het moeilijk of ongemakkelijk is.
7 Wanneer je al deze dingen bij elkaar zet, ontwikkel je 'psychologische' flexibiliteit. Het is het vermogen om aanwezig te zijn, open te zijn en te doen wat ertoe doet. Hoe groter je vermogen om aanwezig te zijn, open te zijn en te doen wat ertoe doet, hoe groter je levenskwaliteit. Daarmee creëer je een groter gevoel voor vitaliteit, welzijn en voldoening. Lees een van deze onderstaande boeken, kijk filmpjes op internet om deze manier van leven te ontdekken.

Leestips